Na današnji dan, 17. novembra 2023, smo v Vrtcu Krško zopet obeležili dan slovenske hrane, z vseslovenskim projektom Tradicionalni slovenski zajtrk. Otrokom smo postregli vsem dobro poznana, tradicionalna živila: kruh, maslo, med, mleko in jabolko. Vsa živila so bila pridelana in kupljena od bližnjih oziroma lokalnih ponudnikov in nosijo oznako izbrana kakovost. Dan je bil obarvan z mislijo o ozaveščanju otrok o pomenu čebel, opraševanja in uživanju lokalno pridelane hrane, ki je pomembna s prehranskega, kot tudi s socialno – družbenega vidika. Letos smo več pozornosti namenili žitu, kruhu in pekovskim izdelkom, saj je bil izbran slogan »Kruh za zajtrk – super dan!«. Sam projekt pa nas spodbuja, da po lokalnih živilih posegamo tekom celega leta.
Otroci so v sklopu projekta plesali, peli, poslušali pravljice, risali, se pogovarjali, uživali ob obisku čebelarja in čebelarskega regijskega centra, pekli so kruh, obiskali pekarno, sejali pšenico, mleli, barvali kamenčke in še in še. Dejavnosti so potekale znotraj skupin in so jih vzgojiteljice prilagodile starosti vključenih otrok, izhajale so iz njihovih interesov in poznavanja omenjene teme. Otrokom so pomen Tradicionalnega slovenskega zajtrka približale na njim razumljiv način z mislijo, da jim bo ta dan ostal v lepem spominu.
Nekaj utrinkov pa si lahko pogledate na fotografijah spodaj.
Pripravila: Karin Gramc Jalovec