V vrtcu Krško smo v sklopu aktivnosti Tradicionalnega slovenskega zajtrka nekaj skupin povabili k sodelovanju izdelave masla in peke kruha. Otroke smo povabili v telovadnico, kjer jih je pričakala miza polna sestavin, potrebnih za izdelavo omenjenih živil.

Najprej so opazovali izdelavo masla. Ta postopek je zelo enostaven, saj je potrebna le ena sestavina – sladka smetana. Prelili smo jo v mešalno posodo in pričeli s stepanjem. To smo počeli tako dolgo, da se je smetana strdila in  spremenila barvo iz bele v rumeno. Pri tem je začela nastajati tekočina, stranski produkt, ki ga imenujemo pinjenec. Le-ta spada med najkakovostnejše mlečne produkte z veliko vitamini in rudninami, zato smo ga uporabili v testu za kruh.

Nadaljevali smo s pripravo testa za kruh. Otroci so lepo sodelovali in znali poimenovati sestavine, ki smo jih uporabili. Pri gnetenju testa, smo si na začetku pomagali s kuhinjskim robotom, na koncu pa ga je kuharica zgnetla še ročno.

Končno je nastopil še del, ki bil otrokom najbolj zanimiv. Oblečeni v predpasnike, so dobili vsak svoj kos testa, ki so ga lahko oblikovali kakor so želeli. Nastale so lepe kepice, kače, podolgovate štručke, polžki,… V kuhinji smo njihove izdelke spekli in na koncu so jih z veseljem tudi pojedli.

Pripravila: Karin Gramc Jalovec