Pozno jeseni so dnevi vsak dan krajši in temnejši, z njimi pa prihaja vse manj svetlobe. Sonce nas te dni že bolj sramežljivo boža. Sive koprenaste meglice se obešajo in vlečejo po drevesih in nam  zjutraj dolgo zastirajo pogled do sonca; veter pa že odnaša pisano listje, ki tke preprogo, da bo v mrzlih zimskih dneh, ki prihajajo, čuvalo semena v zemlji. Tišina zunanjega sveta je vedno globlja; ptice so se odselile v tople kraje, tiste, ki so ostale, so vedno tišje; živali se pripravljajo na zimsko spanje; vsa narava se s svojimi silami umika globoko v notranjost zemlje.

S pohodom bomo obeležili prihajajoč praznik, Martinovo – praznik svetilk, ki je srčen praznik, ki prežema človeka z občutkom topline. Lahko bi ga poimenovali tudi praznik upanja, zaradi znane legende o sv. Martinu, ki pripoveduje, da je pri mestnih vratih Amiensa srečal berača, ki je napol oblečen zmrzoval. Martin je izvlekel svoj meč, prerezal svoj topel plašč in ga dal polovico revežu, s tem pa mu je podaril svetlobo in upanje, da bo vse bolje.

Otroci za pohod potrebujejo svetilko, ki jo naredite skupaj doma. Zanjo ne potrebujete veliko – le srednje velik kozarec za vlaganje, malo ustvarjalne žilice in vrvico za ročaj. Ne pozabite na čajno lučko v notranjosti. Malica iz nahrbtnika je po želji, ne pozabite tudi na planinske izkaznice.

Dobimo se v četrtek, 9.11.2023, ob 16.30 pri tovarni Šumi. Zaradi popisa prisotnosti prosimo, da ste tam malo prej.

Za otroke je to praznik, ki jim v temne in hladne jesenske večere prinese čarobnost in toplino. Prižiganje lučk jim simbolno predstavlja zazrtje v svoj notranji svet, kjer gori upanje za prihodnje dni. Prižgimo ga skupaj!

Se vidimo!

Lep cicipozdrav