28.4.2021 – C7 – Kako se počutim?

V mesecu aprilu nas je zopet dočakalo zaprtje vrtca. Po zaprtju so se otroci v vrtec vrnili polni pričakovanja. Čakala sva jih nova vzgojitelja, saj sta matični vzgojiteljici zboleli. Prvi dan smo se spoznavali, a moram pohvaliti otroke – hitro so se navadili name in na moj ritem in način dela. Po dogovoru z matično vzgojiteljico smo se pogovarjali o čustvih. Le-te smo spoznavali preko pravljice Piščanček Pik, ki smo jo dnevno brali. Zanimivo je bilo opazovati odzive otrok ob branju, še posebej pa sem bila vesela, ko so po večdnevnem branju otroci pravljico pripovedovali že samostojno.

Naredili smo »diagram počutja« in na njem dnevno označevali, kako se počutimo. Z veseljem povem, da so naši otroci večinoma bili veseli. Priznam, tudi kakšna jeza in žalost sta prišli na obisk, a ti sta bili poredko.

Ob gledanju v ogledalo so otroci izražali svoja čustva. Naslikali so sebe v čustvenem stanju v danem trenutku. Uporabili smo barve značilne za določeno čustvo – veselje rdečo, rumeno in oranžno; žalost črno ter jezo črno in rdečo. Vsi otroci so bili v času slikanja veseli, zato imamo razstavljene same vesele obraze.

Čustva smo spoznavali tudi preko slikanic, ki smo si jih ogledovali ter jih pred počitkom prebirali. Slikali smo z barvicami ob poslušanju vesele glasbe.

Na predloge obrazov so otroci risali vesel, žalosten ter jezen obraz. Otrokom sem naredila čustvene lutke, ki so se jih zelo razveselili. Z največjim navdušenjem so uprizarjali dialoge, se z njimi igrali, …

Praznovali smo 3. rojstni dan našega prijatelja.

Z plesom in zabavo smo obeležili Dan Zemlje.

 

Zapisala: Anita Sotlar, dipl.vzg.pred.otrok 

 
 
 
 
 
 
 
Dostopnost