24.10. – P2 – Ostržkov bralček

Ostržkov bralček poteka že en mesec in otroci res z veseljem prinašajo knjige ter jih predstavljajo.

Najpomembneje je, da otroci skupaj z vami, starši, vsak dan berejo knjige, saj tako spodbujamo družinsko branje in z vašo pomočjo otroke vzgojamo v ljubitelje knjig. Po mnenju mnogih strokovnjakov se prav predšolskem obdobju oblikuje otrokov odnos do knjig in branja. Nikdar ni prezgodaj, da začnemo otroku pripovedovati pravljice, peti pesmi, brati in opazovati ilustracije v slikanicah ter iskati odgovore na radovedna vprašanja.

Otroci v predšolski dobi slikanico, zgodbo dojemajo bolj intenzivno barvno, zvočno, vizualno in čustveno kot kadarkoli kasneje. Njihovo doživljanje je celostno, zvočna podoba besed, slika in vsebina se zlijejo v celoto, ki jo otrok ne le doživi, ampak ponavadi tudi podoživi skozi svojo igro.

To doživljanje pa je lahko prav zaradi čisto posebnega stika s starši, ki knjigo otroku berete, še posebej prijetno, čustveno močno in za oblikovanje otrokovega odnosa do knjige še kako pomembno.  Svojim malim navihancem ne moremo dati vsega, kar bi jim želeli, lahko pa jim podarimo sebe, svoj čas.

Zapisala: Anita Amrit Vimpolšek, dipl.vzg.

 
 
 
 
 
 
 
Dostopnost