September, 2019 – C3 – Prvič v vrtcu

V skupino so prišli novi otroci stari od 11 do 18 mesecev. Za njimi je pet dni uvajanja s starši, sedaj pa  že sami sedijo za mizo in se čudijo drug drugemu. Hitro so se navadili na sedenje, s tem niso imeli težav. Predvsem se učimo  jesti,  nekateri otroci ne znajo gristi hrane.

V skupino postopoma  prihajajo še novi otroci in njihovi starši. Otroci spoznavajo igralnico, igrače, prijatelje, vzgojitelje in dnevno rutino. Tudi počitek je del tega. Uspelo nam je, da otroci počivajo na ležalnikih. Nekateri spijo že dolgo, drugi kratek čas. Trajalo bo še nekaj časa, da se bodo prilagodili vsi otroci in takrat se bo podaljšalo tudi spanje. Starši so se lahko prepričali, da njihov otrok ne joka ves čas, ampak da se že tudi zaigra. Za otroka, ki prvič pride v vrtec je to zelo velik in stresen korak. Strah pred zapuščanjem ni enostaven, vse dokler otrok ne ponotranji, da mama in oče prideta po njega.

Trenutno otroci  spoznavajo tudi igrišče. Kar nekaj otrok se je učilo hoje ob triciklu, tako jim je bilo lažje.  Šest otrok še ne hodi.  Obe s sodelavko spodbujava otroke h gibanju, tako znotraj, kot zunaj vrtca. Otrokom sva ponudila različne igrače, različen material.  Skozi predor smo kotalili žoge, na ta način sva spodbudili dva otroka, da sta se tudi sama splazila skozi. Z večjim vozičkom smo se odpravili tudi do ribnika in nazaj. Otroci so lahko opazovali račke in druge zanimivosti, ki jih nudi narava, prav tako smo se srečevali z različnimi prevoznimi sredstvi. Vse to je otroke razveseljevalo in jim nudilo dodatno ugodje.

Otroke umirjamo in sproščamo tudi z glasbo – petjem in igranjem na različne inštrumente. Najmlajši otroci imajo možnost, da zadremajo v vozičku, ker jih dogodki v vrtcu hitro utrudijo.

Otroci se še vedno prilagajajo na življenje v skupini. V začetku oktobra pride v skupino še zadnji, 14 otrok.   S sodelavko se maksimalno trudiva, da je otrokom v vrtcu čim lepše.

 

Bojana in Irena

 

 
 
 
 
 
 
 
Dostopnost