Mavrična skupina – C8, oktober 2019

Mizica letnih časov

V mesecu oktobru prevladujejo rdeče-oranžni toni, ki se zlijejo s pisanimi jesenskimi plodovi in obarvanimi drevesnimi listi. Za male škratke smo oružili koruzne storže in koruzna zrna pripravili v malo košarico. Iz prijaznosti so nam prinesli žakeljčke z lanenimi, sončničnimi in bučnimi semeni. V košari pod mizico je vsak dan zbrane več zelenjave. Na mizi imamo zelo veliko repo. Mogoče je prav tako velika, kakor tista iz pravljice o »Debeli repi«.

Čarobna voda

Izražali smo se s plesom in gibanjem ter posnemali male, velike in največje kapljice. V peskovniku so otroci odkrili izvir vode. Vode je bilo dovolj, da so lahko po njej spuščali čolničke, kakor deček Bobek iz pravljice (Bobek in barčica). Gledali smo knjige o živalih in rastlinah, ki živijo oz. rastejo v vodi, ob vodi. Pobarvali smo ribice, ki so bile prav takšne barve kakor v malem, domačem ribniku. Pripravili jih bomo za naš skupni, vrtčevski »akvarij«. Naše poti v gozd so vedno vodile mimo potoka, ribnika in zapeli smo pesmice ter se pogumno odpravili preko malega mostička.

Jesen na igrišču

Na igrišču so bili otroci zelo veseli toplih sončnih žarkov, ki so nam omogočali veliko bivanja na prostem. Igre, druženja, teka, vožnje s »formulami« in jesenskega listja, ni bilo nikoli preveč.

K ribniku na domačem vrtu

Povabljeni smo bili na ogled malega ribnika na domačem vrtu. Opazili smo ribe, ki jim pravimo zlate ribice. Poleg rib smo zaslišali tudi oglašanje žabice, vendar se nam je skrila v rastlinje, ki je rastlo okoli ribnika. Vsak mesec bomo lahko opazovali spremembe, ki se bodo dogajale skozi letne čase.

Ob tednu otroka

Ob tednu otroka se družimo, ustvarjamo in se igramo s prijatelji v sosednjih igralnicah, skupaj pojemo pesmi o jeseni,o kostanjčku Zaspančku, o dežju, ki pada na zemljo,…

V naši igralnici se poigrajo otroci iz sosednjih skupin

Otroci raziskujejo in odkrivajo kotičke, ki jih še ne poznajo. Ob zaključku igre pomagajo vse lepo pospraviti na svoje mesto.

Peka kostanja

Na igrišču smo spekli kostanj, ki so ga otroci prinesli v vrtec. Pripravili smo mošnjičke, v katere so si lahko otroci spravili vroče kostanje. In pojedina se je začela. Starejši otroci so lahko pri vroči peči pomagali premešati kostanj. In kadilo se je in kadilo, tako da se je vonj po peki širil povsod.

Senčno gledališče

Z avtobusom smo se odpeljali v Senovo, kjer smo si ogledali predstavo s senčnimi lutkami. Pravljica je pripovedovala o deklici »Urški in povodnemu možu«. Otroci so pozorno sledili branemu besedilu in opazovali dogajanje na sceni. Ob koncu predstave sta Urška in povodni mož skupaj zaplesala na odru.

Pravljična vodna vila

Obiskala nas je pravljična vodna vila, ki vsak petek posluša pravljice, ki jih pripovedujejo otroci. Nežno jih je pobožala s svojimi modrimi tančicami. Otroci pripovedujejo ob slikah, po spominu, lahko pa si pomagajo tudi s plakatom. Deklica si ga je pripravila s pomočjo mamice. Nalepila je slike, svoje risbe in jesenske liste in pripovedovanje pravljice se je pričelo.

Rojstni dan

Dve slavljenki sta praznovali rojstni dan. Navdušeno sta pomagali pri pripravi sadne torte in prostora za praznovanje. Vsi so jim prisrčno čestitali, na koncu pa smo se še posladkali.

Igrali smo se telovadnico

Ker je bila telovadnica zasedena smo si telovadnico naredili kar v igralnici. Otroci so lahko plezali, se plazili, skakali in tekali, hodili pokončno, v počepu, na prstih, po petah , …. Pazili so nase in na druge, da je igra potekala veselo in brez zapletov.

[Galerija ni najdena]

Sovica Oka

V mesecu oktobru smo se odpravili na obisk, v šolo k učencem 5Č razreda ter njihovi učiteljici. Na vhodu v šolo sta nas sprejeli dve učenki in nas peljali do razreda. Otroci so si hitro našli starejše šolske prijatelje in nekateri so se stisnili k njim v naročje. Na vrsti je bila pravljica o žabici, ki je potovala v svet, se spraševala kakšen je in spoznavala nove prijatelje ter videla zanimive stvari. Vsak učenec je, ob sovici Oki, prebral del zgodbe, nam pokazal sliko, mi pa smo jih pozorno poslušali. Učiteljica nas je povabila na ogled razstave o sovici Oki in na slikah smo našli tudi sebe. Skupaj smo zaplesali ob pesmi o jeseni in se nato poslovili.

Ustvarjanje                                                                                                                     

Risali smo s suhimi barvicami, v roke smo prijeli čopič in tempera barvo nanašali na moker list papirja. Otroci so z zanimanjem opazovali, kako so se barve pomešale skupaj z vodo. Oblikovali smo plastelin in nastal je pravi, mali zelenjavni vrt. Otroci so oblikovali paradižnike, repo, buče, por, krompir, …

V gozdiček tja pod griček

Sonce je prečudovito sijalo in imeli smo kar nekaj priložnosti za obisk ribnika, gozda in naše gozdne jase ob potoku. Našli smo veliko korenino v obliki ježa velikana. Lovili smo ribice, rosne kapljice, ujete na pajkove mreže in listke, ki so se v vetru počasi zvrtinčili proti našim rokam. Če smo bili dovolj hitri smo jih tudi ujeli.

Zelenjava na krožniku

Otroci so urili drobno motoriko in si z natančnim rezanjem po črti izdelali prave kuharske kape. Vsak dan smo imeli kakšen zanimiv kos zelenjave več. Opazovali smo jo, poimenovali, primerjali, ugotavljali katero lahko jemo surovo, katero moramo skuhati, kateri plodovi rastejo nad oz. pod zemljo. Spoznavali smo semena in se pogovarjali kako iz semena dobijo olje in kakšne barve je. Mali bel zajček nam je povedal zgodbico o repi, nato pa smo se s kapicami na glavi in predpasniki okrog pasu, lotili dela. Z lepo narezano in razvrščeno pisano zelenjavo, smo se igrali zelenjavne uganke okušanja. Otroci so ugotavljali, kaj jim je ponudil prijatelj. Zelenjavo smo odpeljali v kuhinjo, kjer bodo prijazne kuharice skuhale zelenjavno juho. Ob jesensko okrašeni mizi smo nato sedli skupaj in poskusili, kakšen okus ima zelenjava, ki so jo otroci prinesli v vrtec. Še en ščep soli in vse je popolno.

Zobna miška

Obiskala nas je ga. Damjana in z njo je prišla zobna miška. Slišali smo njeno pravljico. Miška nam je razdelila zobne ščetke in nam pokazala svojo, čisto majhno ščetko, ravno pravšnjo za njene male zobke. S seboj je imela tudi veliko ščetko in velike zobe, s pomočjo katerih nam je nazorno pokazala, kako se pravilno ščetkajo zobki. »Ko smo zgoraj gremo navzdol, ko smo spodaj gremo navzgor.« je rekla. In tako smo tudi storili…

Na obisk z vlakom

Deček iz naše skupne in njegova družina so nas povabili na kostanjev piknik. Na pot smo šli z vlakom. Bili smo bolj točni kakor vlak, zato smo nekaj minut počakali na postaji. Izkoristili smo čas in zapeli pesmice, se igrali vagončke. Ob prihodu na cilj se je megla še spuščala na travo, tako da smo v daljavi le stežka opazili dim, ki se je kadil izpod pečenega kostanja. Otroci so izkoristili vsak trenutek, da so lahko tekali po igrišču, vse raziskali in se igrali. Jedli smo kostanj, žejo smo pogasili s toplim čajem, na koncu pa nas je deček povabil v svojo sobo. Nato je sledilo še sladko presenečenje. Posedli smo na, od sonca ogrete, stopnice in »zmazali« palačinke. Hvala dečku in njegovi družini za vse dobrote, čas in prijazno, odprto gostoljubje, ki so nam ga namenili.

 

Zapisala vzg. Petra Melik

 
 
 
 
 
 
 
Dostopnost