Mavrična skupina – C8, marec 2020

Mavrična skupina – C8

Mizica letnih časov

Smo v zadnjem tednu meseca marca. Nastopila je pomlad, a hladen veter kar še suka svoje ledene dlani okrog dreves, hiš in grmičkov.

“A A A, zima je odšla,

E E E, sonce sije že,

I I I, glejte vse cveti,

O O O, o le kaj je to,

U U U, zdaj pomlad je tu”

Izpod hladne, bele, zimske koprene se kažejo mali koreninski palčki. Rumeni balon v barvi sonca krasi mizico. Pod njim je slika sedmih palčkov in Sneguljčice iz pravljice, ki smo jo brali v vrtcu.

 

Pot skozi gozd

Prve tople dni smo izkoristili za gibanje skozi spomladanski gozd. Opazovali smo naravo, slišali nežno ptičje petje in na gozdnih tleh opazili mnoge drobne živalce. Listje pod našimi nogami je šumelo, kakor da bi bila jesen. Našli smo potoček, poslušali njegovo lahno žuborenje in opazovali njegovo pot. »Le kam potuje voda v potočku?« so se spraševali otroci. Preskočili smo ga in se odpravili po gozdu naprej, hodili čez travnike, stopali preko korenin in sledili poti navzdol. Prišli smo do jase v gozdičku, kamor se večkrat odpravimo, le da smo sedaj šli po čisto drugi poti. Zagledali smo nam znani potoček in ugotovili, da je to prav tisti potoček, ki smo ga videli višje zgoraj v gozdu, le da je bil manjši in tišji. Pod mostičkom je nastal jez iz suhih vejic in listja. Otroci so dobro slišali zvoke potočka.

 

Na igrišču

Pustni čas je mimo, a ostalo nam je veliko balonov, ki so čudoviti za igro na prostem. Čeprav je pihal veter, so otroci lovili balone in si jih podajali.

 

Čarobna voda

Na naših pohodih smo bili pozorni na različne oblike vode v naravi. Otroci so se ustavili ob majhnem koritu in izviru vode. Povedali so, da včasih tukaj pijejo konjički in kužki. Na tankih listih trave so otroci opazili kapljice vode. Travo so nežno pobožali in ugotovili, da je kapljic tako veliko, da so se dlani dobro zmočile. S soncem obsijan travnik smo izkoristili za igro in počitek. Na poti mimo ribnika smo opazili veliko žab, v vodi pa smo že zagledali žabje mreste, mala črna jajčeca, za katere je deček povedal, da bodo prav kmalu nastali paglavci z malimi repki. Ob vodi smo opazili živali, katerih življenjski prostor je voda, kot so ribe in tudi živali, ki vodo za svoje življenje nujno potrebujejo, žabe, račke, želve,…

 

Pravljična vila

Bil je zadnji vrtčevski dan v mesecu marcu in deklica nas je s svojo mamico razveselila s predstavitvijo uspavanke. Prvič sta jo zapeli sami in zaigrali na inštrumente. Male inštrumente sta razdelili med otroke. Skupaj smo pesmico večkrat ponovili in zapeli. Mamici smo se ob odhodu zahvalili za sodelovanje. Deklica pa je pred počitkom, vsem prisotnim otrokom zapela svojo uspavanko in jim zaželela lepe sanje.

 

 

Prosta igra

Otroci so se igrali z lesenimi kockami, vrteli vrtavke in si sami narisali družabno igro »Človek ne jezi se«. Za figurice so si vzeli najmanjše kocke, kar iz sosednje škatle z lego kockami.

 

 

Rojstni dan

Praznovali smo rojstni dan. Deček je bil star pet let in si je za svojo torto naredil sonček iz sadnih koščkov, ki jih je prej skrbno narezal. Njegova najljubša barva je modra, zato si je zaželel modro rojstnodnevno kronico in modro ogrinjalce. Ob pravljici je povedal, kaj rad počne in kaj že vse zna. Otroci so mu čestitali in mu zaželeli vse najboljše. Prav tako nam je slavljenec pred kosilom zaželel dober tek z deklamacijo: »Hvala nebu, zemlji hvala, za dobrote, ki sta nam jih dala«.

 

 

Glasbeno ustvarjanje

Z otroki smo se igrali vodne uganke. Sprva so otroci poslušali posnetke zvokov vode v naravi, ter poskušali ugotoviti kaj slišijo. Poslušali smo nežen potoček, mirno in divjo reko, valovanje morskih valov ob obalo, slap. Nato pa smo si posnetke še ogledali. Sledilo je gibanje in ponazarjanje različnih zvokov s svojim telesom.

Ko je bil na obisku praktikant Miha, so otroci povedali katere morske živali poznajo. Bilo jih je kar za eno malo enciklopedijo. Izbrali smo jih nekaj in posnemali njihovo gibanje. Spremenili smo se v hobotnice z dolgimi lovkami in rakovice s kleščami, ter se bočno premikali po prostoru. Bilo je razgibano, zanimivo in zabavno.

Ob kitarski spremljavi smo prepevali spomladanske pesmice. Otroci so zaigrali malega zvončka, ki se je ravno zbudil iz zimskega spanja, ter še sami pozvonili z zvončkom.

Mali zvonček (Mira Voglar)

»Mali zvonček se je zbudil, očke trudne si pomel.

Da bi bratce vse prebudil, kar zvoniti je začel.

Bim bim, bim bim, zaspance budim, prišla je pomlad in sonček z njo zlat.

Bim bam, bim bam, vse rožce na plan, bim bam, bim bam.«

 

Ustvarjanje

Otroci so narisali svoje družine. Pogovarjali smo se o vseh družinskih članih, ki jim v mesecu marcu v vrtcu skupaj spečemo piškotke. Otroci jih nato v pisanih košaricah odnesejo domov. Običajno praznujemo kar ves marec, z gregorjevimi ptički, očeti, babicami, dedki, tetami, strici. Ker peka piškotkov trenutno ne bo mogoča, želimo vsem mamicam vse lepo ob prazniku in prav tako želimo vsem ostalim ter da v krogu svojih družin vsi ostanete zdravi.

Zapisala vzg. Petra Melik

 
 
 
 
 
 
 
Dostopnost