Februar 2019, Mavrična skupina – C8

Mizica letnih časov

Bela barva, barva hladne zime, se počasi umika nežno zelenim odtenkom. Spomladanska ženička jo pometa vstran. Pod korenino se skrivajo koreninski palčki. Na sliki vidimo, kako je Valentin s ključem odklenil pot koreninam, iz katerih vzklijejo mali zeleni poganjki.

Na koledarju, ki ga vsak dan izpolnjujemo, je tokrat veliko več simbolov za sonce. A še vedno je zima, kar nam vsako jutro še kaj dobro pokaže.

 

Predstava Tri muce

Starši so pripravili predstavo »Tri muce« in jo odigrali za vse otroke našega vrtca. Ob petju pesmice o treh mucah, smo jim pomagali, zato da, kakor so predlagali njihovi otroci, jim ne bi do konca vseh predstav zmanjkalo glasu. Upamo, da smo jim malo olajšali delo in se jim še enkrat zahvaljujemo za trud.

 

 

Ga. Romana na obisku

Ga. Romana nam je z modro tempera barvo zelo nazorno prikazala pot bacilov, ki so drugače prostemu očesu nevidni. Vse, česar se je oprijela z obarvano roko, je bilo popacano: kljuke, igrače, mize, stoli. S pokanjem balona je prikazala, kako daleč gredo bacili (papirčki) iz balona, če jih ne ulovimo v rokav, takrat ko kihamo ali kašljamo. Tla so bila z njimi prekrita in nekateri so dosegli celo otroške glave, hlače in copate. Ponovili smo, kako si pravilno izpihamo in obrišemo nos ter umivamo roke.

 

Igra, druženje in sodelovanje

Najraje se otroci igrajo zunaj, kjer imajo veliko prostora za gibanje. Izmišljujejo si vedno nove igre. Včasih jim pri tem pomagamo, nato pa dodajajo svoje ideje in uporabijo svoje poti za sodelovanje en z drugim.

 

Prosta igra

Med jutranjim razgibavanjem uporabljamo elastike. Z njimi skačemo, plešemo, jih uporabimo v prosti igri. Pripravimo si domovanja, v njih lepo postrežemo gostom, pripravimo prostor za predstavo in včasih se zgodi, da so priprave tako dolgotrajne, da nas na igrišče že zvabi sonce…

 

Rojstni dan

Še en rojstni dan, ob katerem smo, z velikim navdušenjem slavljenke, na torti prižgali šest svečk. Slavljenka si je izbrala pomočnico, da sta skupaj narezali sadje in sestavili večnadstropno sadno torto. Slišali smo, kaj vse naša šestletna deklica zna in ob tem prižigali svečke. Peli smo pesmi in ji iz srca čestitali.

 

Skupno petje ob kulturnem dnevu

Pred kulturnim dnem smo se zbrali in s pesmimi, po izbiri otrok, pripravili »repertoar« za kulturni praznik. Peli smo pesmi o zimi, o mucah in izvedli prstno igro o živalih, ki se skrivajo pred mrazom. Narisali smo risbe slovenske zastave in se pogovarjali o g. Francetu Prešernu. Poslušali smo slovensko himno in se pogovarjali o besedilu pesmi Zdravljice, ki jo je naš pesnik napisal. Na kulturni dan je sledil nastop vseh otrok ter na koncu še sladkanje s suhimi figami, ki jih je tako rad delili tudi g. Prešeren. Otroci so mu zato rekli dr. Fig fig.

 

Ustvarjanje

Še zadnje snežinke so nas spodbudile, da smo si iz snežno belega plastelina izdelali snežake. A ti se, ne glede na tople sončne žarke, na srečo niso stopili. Ga. Romana nam je prinesla pobarvanke, na katerih je bilo narisano, kdaj se moramo umivati roke.

Za kulturni praznik smo narisali slovensko zastavo z grbom.

Otroci so v vrtec prinesli veliko gumbov; različnih velikosti, oblik, barv in narejeni iz različnih materialov. Tako preprost predmet, jim je dal ideje za nizanje, razvrščanje, sestavljanje, …

Hvala vsem staršem, ki so dali otrokom možnost , da v vrtec prinesejo gumbe.

Bliža se pust in izdelali si bomo maske. Otroci so maske izrezali, nato so trgali in lepili nanje male koščke barvnega papirja. A še tako preprosta naloga postane lahko pretežka, če papirja, ki ga trgamo na držimo pravilno.

 

Delavnice

Starše smo skupaj z otroki povabili na delavnice. Uporabili smo različne materiale in se igrali, tkali, risali, šteli, … Otroci so urili svoje spretnosti, pod budnimi očmi svojih staršev. Hvala vsem staršem, ki so se odzvali našemu vabilu in se skupaj z nami družili in ustvarjali.

 

 

V gozdiček tja pod griček

Zimska narava, ki je ne pokriva več sneg, je popolnoma rjava. Le tu in tam je videti svetlo zelene zaplate spomladanskega brstja. Opazili smo prve zvončke, a ker so bili cvetovi še zaprti, smo se dogovorili, da jih bomo nabirali ob naslednjem obisku gozdička. Gola drevesa so prepuščala sončne žarke, ki so takole risali sence dreves, na gozdna tla. Otroci so našli polno skrivnih kotičkov, ki so bili ob redkih vejah s posušenimi listi, veliko bolj dostopni. Naslednjič, ko smo stopili v gozd, je bilo zvončkov še več in vsak otrok je nabral en šopek, ki ga je nato odnesel domov.

 

Zapisala Petra Melik dipl.vzg.