April 2019

C8 – Mavrična skupina

Mizica letnih časov

Na mizici prevladujejo nežni, svetlo zeleni odtenki, s puhastimi cvetličnimi deklicami. Opazimo že pisanice, ki se skrivajo v travi. V mali luknji pod korenino prebivata rogač in rogačka, iz naše pravljice o palčku Piskalčku. Na drobnih vrbovih vejah visijo velikonočne pisanice. Na sliki vidimo zajčka, ki nam je prinesel mala čokoladna jajčka in spodbudil nekaj otrok, da so v vrtec prinesli, doma pečene, piškote v obliki zajčkov in pisanic. Najlepše se zahvaljujemo staršem, ki so otrokom to omogočili.

 

Skrb za osebno higieno

Z go. Romano smo si zopet pravilno umili roke. Pod posebno lučko, smo si ogledali svoje dlani po umivanju, ter videli kateri predeli so ostali umazani in moramo biti naslednjič nanje bolj pozorni. Opazovali smo, kako daleč sežejo bacili, ko kihanja oz. kašljanja ne ¨ulovimo¨ v rokav.

 

Prosta igra

Na steno smo nalepili zemljevid Slovenije, po katerem je potoval škrat Zguba s svojim kameleonom. Veliko smo se pogovarjali o tem kje živimo in kam lahko potujemo. Otroci so si iz lego kock naredili različne zastave in ugibali, kateri državi Evropske unije pripada posamezna zastava.

Otroci so se igrali različne poklice; zdravnike, arhitekte, glasbenike, igralce, plesalce, prevoznike,…

 

Priprave na Ciciolimpijado

Zunaj je posijalo sonce in začeli smo se pripravljati na Ciciolimpijado. Nekaj poligonov smo naredili skupaj, nato pa so si otroci sami sestavljali različne težavnostne vaje in poti.

 

Ustvarjanje

Vsako jutro smo namenili prostemu ustvarjalnemu plesu, ob instrumentalni glasbi in s pisanimi trakovi. Na igrišču smo izdelovali različne spomladanske cvetlice in z njimi okrasili garderobo ter igralnico. Predšolski otroci so si sami izdelali pisane vrvice, ki nam bodo kmalu prišle prav. Ker je bilo delo natančno, se je prilegla sprostitev na gugalnici, s prijatelji. Otroci so v vrtec prinašali različne papirnate tulce, iz katerih so si izdelali svoje domišljijske skulpture in lepljenke.

 

Rojstni dan

Iz narezanega sadja je slavljenec izdelal grad, stolp; in še nekaj grozdnih jagod za vrh, sadna torta je bila nared. Ob praznovanju smo prižgali svečko, poslušali pravljico, prepevali in slavljencu čestitali. Na koncu je vsem ponosno zaželel dober tek.

 

Obisk šole

Predšolski otroci so dobili vabilo za obisk šole. V šoli so jih prejeli otroci, ki so sedaj v prvem razredu, a se jih spominjajo, ko so se vsi skupaj igrali na vrtčevskem igrišču. Pozorno smo poslušali pravljico o velikonočnem zajčku, ki je želel razveseliti svojo zajčjo družino. Nato so nas v sončnem vremenu peljali na svoje igrišče. Učiteljica je vse otroke povabilo v igro s pisanim padalom. Na koncu smo risali s kredami ter se osvežili s pripravljeno pijačo.

 

Obisk knjižnice

Z avtobusom smo se odpeljali v Valvazorjevo knjižnico, v stari center Krškega. Sprejela nas je ga. knjižničarka in nam razkazala knjižnične prostore, ter povedala, kaj vse imajo v knjižnici. Veliko otrok že obiskuje knjižnico in ve mnogo stvari. Ga. knjižničarka je dala velik poudarek na temo kulturnega obnašanja v knjižnici. Pokazala nam je plakat, iz katerega smo poskušali ugotoviti, kaj predstavlja posamezna sličica. Povabljeni smo bili v pravljično sobo, v kateri prebiva pravljična vila. Poslušali smo pravljico o malem bitju, ki zelo rado posluša pravljice. Čeprav je pripravljeno knjige celo krasti, na koncu zgodbe ugotovi, da je pravljice najlepše poslušati v družbi prijateljev, ki imajo prav tako radi pravljice. Zahvaljujemo se mamici, ki se je z nami odpravila v knjižnico.

 

Predstava ¨Pokonci izpod korenin¨

Pravljico v rimah smo, pred predstavo, brali že v vrtcu, ter si ogledali ilustracije ob zgodbi. Z avtobusom smo se odpeljali v Dolenjo vas. Pričakale so nas prijazne vzgojiteljice in nas povabile na igrišče, nato pa v igralnico, kjer je bila pripravljeno senčno gledališče. Na predstavi so otroci pozorno sledili prizorom s senčnimi lutkami, ki so se odvijali pred njihovimi očmi. Ob branju in zvočni spremljavi so otroci poslušali, kako se podzemni fantje in živali pripravljajo na prihod pomladi.

 

Izdelamo si svoje senčno gledališče

Otroci so si po predstavi izdelali svoje senčno gledališče. Izdelali so sceno za ozadje in senčno lutko – metulja. V našo igralnico zjutraj posije sonce in otroci so to takoj izkoristili za igro s svojim gledališčem. Na velikonočni petek je našo mizo ob zajtrku krasila vazica polna pisanih metuljev.

 

Ples za dan zemlje ¨Klobučarija¨

Ob pozornem ogledu posnetkov plesa, ki ga nam je zaplesala vzg. Zala, smo zaplesali še mi. Nekajkrat smo vse to ponovili, nato pa je sledil dan Klobučarije. Otroci so iz vabila izvedeli, da nas bo sprejela Vilinka Zalinka. Ob prihodu v čarobno sobo, nam je povedala, kako bo ples potekal in nas začarala s čarobnim dežnikom. Zaplesali smo med klobučki, ki so viseli vse naokrog. Na koncu je sledilo presenečenje na terasi. V čokolado smo si namakali jagode in pojedina je bila popolna. Otroci so pokazali, da imajo prav zares radi čokolado, tako kakor v pesmici.

Zahvaljujemo se vsem staršem, ki so prispevali čudovite, otroške klobučke. Sedaj nam bodo služili za prosto igro v igralnici.

 

Zapisala Petra Melik dipl. vzg.