9. 2. 2019 – C9 – Mesec januar pri nas

Prvi mesec letošnjega leta smo pričeli glasbeno. Igrali smo se različne glasbeno-didaktične igre in z njimi razvijali spoznavanje lastnosti zvokov (barvo, glasnost, …) ter slušno pozornost. Nadaljevali smo gledališko – z ogledom igrane predstave Kdo je napravil Vidku srajčico v izvedbi PG Kranj. Otroci so komaj čakali dan, ko se bomo vsi skupaj odpravili proti KD Krško. Najbolj so bili v pričakovanju naši 3-letniki, saj so le-ti odšli na predstavo prvič. Predstava je bila sicer namenjena otrokom od 4. leta dalje, a so jo tudi naši 3-letniki gledali ves čas zbrano, tiho in umirjeno. Predstava je bila otrokom zelo zanimiva, kostumi in rekviziti pa še najbolj. Igralci so res dobro odigrali svoje vloge in po končani predstavi poželi dolg bučen aplavz. Med predstavo je »Videk« zapel pesem o strahu, ki je naše otroke tako prevzela, da so se jo želeli naučiti. In smo se jo.

Vsak mesec se zberemo skupaj z ostalimi skupinami našega trakta in pojemo ob kitari. Vsaka skupina predstavi novo pesem, ki so se jo naučili. Mi smo se seveda predstavili s pesmijo o strahu.

Ko sem že mislila, da bo naša naslednja tema povezana s predstavo in tematiko Kdo je napravil Vidku srajčico, so nas otroci popeljali v drugo smer – k pticam. Med sprehodom so opazili ptice, ki pa jih je bilo manj kot v pomladnih mesecih. Pričeli so se spraševati, kam so odšle druge ptice. Tako se je pričela naša tema – Ptice pozimi.

Preko knjig, slik smo spoznavali značilnosti ptičev – s čim so pokriti, ali so si med seboj različni, ali se vsi ptiči oglašajo enako, ali imajo enaka imena, kaj jedo, predvsem pa kam odidejo pozimi. Spoznali smo, da so ptiči pokriti s perjem, ki je različne barve, vsak ptič je drugačen od drugega, vsak drugače poje, zelo radi jedo semena, plodove dreves, črve, … Obstajata dve vrsti ptic – tiste, ki se prehranjujejo tako s črvi kot semeni, … ter tiste, ki se prehranjujejo izključno s črvi. Ker pozimi črvov ni, le te odletijo v toplejše kraje. Tiste, ki se prehranjujejo s semeni, oreški, … ostanejo pri nas. Ker pa semena v zimskem času težko najdejo, jim pomagamo mi, tako da jim jih nastavljamo v ptičje krmilnice. Tudi mi smo skrbeli zanje. Iz tetrapakov od mleka smo naredili ptičje krmilnice, katere smo postavili na okensko polico in vanjo nasuli hrano. Le-to smo nasuli tudi v ptičjo hišico, ki se nahaja na našem igrišču. Kakšno veselje je to bilo, ko so otroci opazili, da so ptički prišli jesti našo hrano. Hitro so poklicali drug drugega in opazovali skozi okno.

Iz papirja smo izrezali ptiče, ki smo jih oblepili z natrganim časopisnim papirjem, narisali oči ter z  zvijanjem papirja naredili krila. Ptice smo razstavili v naši igralnici ter v garderobi. Prebirali smo pravljico Razvajeni vrabček Svetlane Makarovič, izdelali plakat o pticah ter se pogovarjali ob njem. Pobližje smo spoznali veliko sinico, vrabčka in plavčka ter opazovali, če jih bomo kdaj opazili skozi naše okno. Opazili smo kar veliko vrabčkov, tudi kakšen plavček in sinička so bili med njimi, k hišici pa so prileteli tudi golobi ter liščki.

Otroci pridno nosijo pravljice v sklopu projekta Bralni Ostržek. Naj vas spomnim – projekt traja do konca meseca maja. V sklopu tega projekta morajo otroci povedati 3 pravljice, eno pesem ter izbrano pravljico iz knjižnega kovčka, ki ga bo otrok prinesel domov. Za opravljenih vseh 5 nalog prejme otrok ob koncu šolskega leta priznanje.

Mesec januar nas je tudi razveselil s snegom. Sicer v manjši količini, a v tolikšni, da smo se z njim lahko igrali, se sankali, kepali, …

Otroci C9 z Anito, Alenko in Saro

Zapisala: Anita Planinc, dipl. vzg. pred. otrok