8.10.2018 – P4 – Teden otroka v Pravljici

Teden otroka je projekt ZPM, ki vsako leto poteka prvi teden meseca oktobra. V tem tednu so organizirane različne dejavnosti in programi za otroke. V našem vrtcu poteka že nekaj let pod tradicionalnim naslovom Srečen sem s prijateljem. ZPMS pa je letos izbrala temo: Prosti čas.

Feri Lainšček se v svoji pesmi z naslovom Prosti čas sprašuje:« Kaj vemo o času? Da gre in mineva. Je zdajšnji, pretekli, prihodnji in večni….. Najboljši od časov so časi svobodni, najlepši pa čas, ki porabiš ga zase. Zato si želimo več prostega časa, več časa za sanje, za ždenje, cartanje…. Želimo si čas za otroško veselje, za družbo, za igro, za noro zabavo, za možnost, da včasih res gremo po svoje in polni nemira se zleknemo v travo. Vse želje so skupne in tudi posebne. Vsak nosi kaj v srcu kar drugi ne čuti. Življenje je čudež in vse je mogoče, ko ptica mladosti razpira peruti.«

V vrtcu mora biti teden otroka vsak teden v letu.Z otroki smo se pogovarjali o tem kaj radi delajo, s čim se najraje igrajo, kaj jim je všeč. Veliko smo delali – se igrali, se smejali, ustvarjali.

Imeli pa smo tudi nekaj zelo zanimivih gostov.

V ponedeljek, 1. oktobra smo se ponovno srečali z ga. Romano Miklič, medicinsko sestro iz zdravstvenega doma Krško. Ob prihodu v igralnico me je prijazno pozdravila s stiskom roke. Ob tem pa se je nekaj zgodilo. Ga. Romana je imela umazano roko in del te umazanije je prenesla tudi na mojo dlan. Ko je prijela še stolček, je bil tudi ta umazan. Otroci so ugotovili, da nekaj ni v redu z njenimi rokami. Morala si jih bo temeljito umiti. To sva seveda obe tudi storili.

Pogovarjali smo se o tem kako lahko sami skrbimo, da ne bi zboleli.

Pokazala nam je kako pravilno kašljamo, kihamo, zehamo in si brišemo nos. Kašljamo in kihamo vedno v pregib komolca in ne v dlan, saj tako preprečimo prenos virusov in bakterij na druge ljudi. Zehamo tako, da damo hrbtno dlan roke k ustom.  V umivalnici pa je otrokom pokazala kako si temeljito umivamo roke.  To namreč ni čisto enostavno, potrebnih je namreč kar osem korakov do čistih rok. Otroci njena navodila upoštevajo in drug drugega opozarjajo na doslednost pri higieni. Virusi in bakterije namreč komaj čakajo, da nam ponagajajo.

V četrtek, 4.10. pa je bilo v naši enoti še posebej živahno. Obiskala nas je ga. Barbara, ki dela v živalskem vrtu Ljubljana in njen sin, ter štirje predstavniki podjetja BOSCH. Ga. Barbara nam je najprej ob projekciji pokazala različne ptice, njihovo gnezdenje. Pogovarjali smo se tudi o tem kako mi lahko pozimi skrbimo za ptice. S seboj je imela tudi ptice – igrače, ki pa so se oglašale tako kot se zares v naravi.

Na igrišču smo nato skupaj s predstavniki podjetja BOSCH izdelovali ptičje valilnice. Otroci so bili zelo spretni. Te valilnice bomo namestili na našem igrišču, igrišču Ciciban in v parku. Ena, ki bo opremljena s kamero, bo pred igralnico P1 in P2. kamera je namreč usmerjena v valilnico in nam bo omogočala spremljanje dogajanja v valilnici.

Z ga. Barbaro smo nato še v modelčke za igro v peskovniku vlili ptičje pogače iz loja in semen.

V petek pa nas je ponovno obiskala ga. Antonija, naša pravljičarka iz Valvazorjeve knjižnice. Tudi letos bomo sodelovali v njihovem projektu Od pravljice do znanja. Mesečno se bomo srečevali v vrtcu in v knjižnici.

Tokrat nam je pripovedovala zgodbo o zlatem zvončku.                                                                                                                                                                                                                                                            Zgodbica je bila otrokom zelo všeč in na koncu so se še otroci preizkusili kot pripovedovalci.

Ga. Antonija nam je prinesla tudi veliko drugih knjig, zlasti o jeseni, ki nas trenutno najbolj zanimajo.

Veliko časa smo preživeli s prijatelji drugih skupin in na prostem.

Teden otroka smo zaključili s skupnim druženjem na igrišču. Starši so nabrali veliko kostanja, ki smo ga spekli. Bil je zares slasten in vsi smo ga z velikim užitkom jedli.

Andreja in Nina