7.2.2020 – C7 – kulturni praznik

Naša tokratna tema je bil Prešernov dan.

Otrokom smo slovensko kulturo predstavili z zgodbo o lepi Urški in povedali, da je to zgodbo v pesmi že dolgo nazaj napisal France Prešeren, ki je za nas – Slovence zelo pomemben, saj je prav on napisal veliko pomembnih pesmi.

Zgodbo Povodni mož smo spoznali ob slikah in konec je marsikoga potisnil v razmišljanje. Bilo je kar nekaj vprašanj in tudi nekaj spoznanj, da česa pač ne vemo, da ostajajo skrivnosti. Govorili smo o tem, da se to pesem (zgodbo) velikokrat nastopa, ker je zelo pomembna in tako smo se pripravljali, da bomo šli na tak nastop; ne bomo pa le poslušali, ampak bomo nastopali tudi mi. Pripravili smo se na naš nastop in smo našo pesem Dobro jutro, dober dan vsak dan vadili in v tem prav uživali – vsi znamo peti in plesati.

Na naši kulturni prireditvi smo skupaj s sosedovimi poslušali recitacijo Povodnega moža, nastopali in gledali nastope ostalih, za piko na i pa smo imeli gosta, ki nam je igral na violončelo – to je bilo res posebno doživetje, saj takšnega glasbila veliko otrok sploh še ni videlo, niti slišalo. Hvala Marku za čudovit kulturni prispevek.

Ker pa kultura ne pozna meja in je to krasna priložnost za druženje, smo se z velikim veseljem odzvali povabilu sosedov in smo se jim pridružili, ko so gostili harmonikaša. To je bilo veselje… in smeh in petje in ples. Skratka – harmonika je res del slovenske kulture in s svojim zvokom riše nasmehe pri najmlajših in starejših. Hvala sosedovim za povabilo in  prijaznemu atiju, da nam je polepšal dan.

zapisala: Branka Bibič, vzg.

 
 
 
 
 
 
 
Dostopnost