7.2.2019 – kulturna prireditev

Dan pred slovenskim kulturnim praznikom smo tudi mi posvetili kulturi in otroke na prijeten način vpeli v kulturno dogajanje.

Strokovne delavke  smo načrtovale prireditev, ki bo najmlajšim in malo starejšim otrokom našega vrtca dala osnovna zavedanja o kulturi našega naroda.

K sodelovanju smo povabile učiteljico slovenskega jezika iz O.Š. Artiče, ki zagotovo lahko prispeva velik del v programu, ki je namenjen našemu največjemu pesniku dr. Francetu Prešernu.

Sodelovanje je steklo, dogovori so bili zelo uspešni in tako smo imeli pripravljen prvi del programa.

 

Osmošolci so nam z recitacijo in dramatizacijo prestavili Prešernovo pesnitev Povodni mož.

 

Vsaka vzgojiteljica naših oddelkov  je z otroki pripravila kulturno točko, ki so skupaj sestavile drugi del programa: najmlajši so se predstavili z bibarijo Medo stopa, malo starejši so zapeli in z gibi ponazorili pesem Jaz sem muzikant, najstarejši iz naše enote pa so zapeli in ročno ponazorili nagajivo pesem Pet medvedkov.

V tretjem delu programa smo se ob portretu pogovorili o pomembnem gospodu, dr. Francetu Prešernu. Prišli smo do naše himne, katero smo skupaj zapeli – nekateri smo peli, drugi poslušali, a v zraku je bilo čutiti, da je ta pesem izredno pomembna.

V zaključnem delu prireditve smo se povsem sprostili in celo zabavali; vsi skupaj smo zapeli »otroško himno« Ko si srečen.

Za vrhunec zabave so nam šolarji pokazali še nekaj svojih gibalnih spretnosti.

Druženje smo nadaljevali v prijetnem klepetu ob prigrizku, ki nam ga je  – verjeli ali ne – ponudila Urška iz Povodnega moža.  Prav ta Urška je očarala marsikatero našo deklico, saj smo kmalu slišali, da bo mamica kupila tako rdečo obleko in rdeč obroč za lase.

Veseli smo, da smo s to prireditvijo vsem nam naredili čudovit dan in dokazali, da je

                                  kultura vez, ki nas druži, izobražuje in hkrati razveseljuje.

 

Hvala učiteljici O.Š.  Artiče, gospe Mateji Jankovič Čurić in učencem osmih razredov za prezentacijo Povodnega moža ter popestritev vrtčevskega dogajanja.

 

Zapisala: Branka Bibič, vzg.