30.9.2019 – C8 – September 2019

Mizica letnih časov

Mizica letnih časov žari v toplih rumenih tonih. Mali deček lovi ribice in se, tako kakor v pravljici, s svojimi živalskimi prijatelji, odpravi z barčico na pot. Ob zgodbi »Čarobna voda«, se pogovarjamo z vilo in škratom Vodo. Popeljeta nas v razmišljanje o pomembnosti čiste vode za vsa živa bitja. Prvi jesenski dan je tu in na mizici je opaziti oranžno-rdeče odtenke, ter prve liste, ki počasi rumenijo in zlatijo.

Čarobna voda

V povezavi z letošnjo prednostno nalogo, smo se na naši poti v gozdiček ustavili ob potočku, mu zapeli pesmico in se spraševali ter ugibali v katero smer teče. Vanj smo vrgli suh jesenski list, ki se je začel čisto počasi premikati v smeri toka. Na našem zemljevidu Slovenije smo iskali različne simbolne slike za potočke, reke, jezera in morje. Ob tednu brez avtomobila, smo se pogovarjali o različnih prevoznih sredstvih, s katerimi lahko potujemo po vodi. Iz knjig in otroških enciklopedij smo izvedeli marsikaj novega in zanimivega o vodi. V igri smo ponazorili ladjice, ki se nežno gibljejo v vodi in ob tem zapeli pesmico o barčici.

K ribniku

Odpravili smo se do ribnika, kjer smo v vodi in ob vodi opazovali živali ter rastlinje. Ugotavljali smo kako čista mora biti voda, da lahko te živali in rastline v njej ali ob njej živijo. Ponazorili smo gibanje račke, ki se z glavo potopi navpično v vodo. Le kaj je našla, tam spodaj?

Mali sonček – kolesarjenje

Otroci so se s svojimi kolesi in skiroji odpravili na prostor pred šolo, kjer so na pripravljenem poligonu izvajali različne naloge, ob katerih so spoznavali in urili svoje kolesarske sposobnosti.

Na igrišču

»Dežek pada na zemljo, po lužah čofotamo, prelepo.«

Otroci pojejo pesmico in doživljajo ugodje ob čofotanju po lužah, ki so nastale ob dežju. Včasih se hlače malo bolj umažejo, a si jih takole obrišejo in lahko brezskrbno nadaljujejo s svojo igro. Otroci si med seboj pomagajo, da se vsi skupaj boljše počutijo. Ob plezanju na drevo in spuščanju po hribu navzdol, preizkušajo svoje sposobnosti ravnotežja, urijo pogum in se izjemno veselijo svojega napredka.

Prosta igra

Prosta igra pomeni otroku čas za izražanje in podoživljanje svojih vtisov. Skozi igro jih lahko predela in se sreča s čustvi, ki jih je ob tem doživljal. Otroci si v igri med seboj razdelijo pomembne igralne vloge, se prilagajajo, dogovarjajo in tkejo nove odnose.

Rojstni dan

Praznovali smo prvi rojstni dan v tem šolskem letu. Pripravljali smo sadno torto, peli pesmice in slavljenca obdarili z darilom, objemi in poljubčki.

Sovica Oka

Obiskali so nas učenci 5Č razreda, osnovne šole Jurija Dalmatina. S seboj so prinesli malo sovico Oko, ki nam je skupaj z učenci predstavila zgodbo o deklici Špeli, ki se je učila vljudno in kulturno pozdravljati in uporabljali besedi hvala in prosim. Učenci so nam zgodbo pozorno prebrali, nato pa smo jo s skupnimi močmi obnovili ter naše vtise še narisali.

Ustvarjanje

V mesecu septembru smo veliko risali, oblikovali plastelin ter slikali. Ob tem so se nam pridružili tudi starši, ki so svoje risbe nalepili ob risbe svojih otrok. Naslednji dan so si otroci z velikim veseljem in zanimanjem ogledali stvaritve svojih staršev. Vsak izmed otrok je s flomastrom pobarval svoj znak, nad katerim najde svoj kozarček z vodo, garderobno poličko in ležalnik.

V gozdiček tja pod griček

Nekajkrat smo se odpravili v gozd, kjer smo se znašli v senci visokih dreves. Le sem in tja je skozi listje pronicalo sonce. V gozdu so otroci iskali najbolj skrivne kotičke, kjer bi mogoče bival škrat Vodo iz pravljice o Čarobni vodi. Trim steza nam je služila za prvi jesenski tek.

Zapisala vzg. Petra Melik

 
 
 
 
 
 
 
Dostopnost