30.11. – DV1 – Tema in svetloba

V mesecu novembru je bila naša tema raziskovanja tema in svetloba. Pričeli smo kar s senčnim gledališčem, ko so otroci dlje čas lahko raziskovali svetlobo in senco. Ogledali so si predstavo Strašni razbojnik, ki sem jo zaigrala s senčnimi lutkami. Igrali smo se z grafoskopom, ugotavljali kako se vidi senca, če položiš roko na njega ali če se postaviš pred rjuho, blizu, daleč, kdaj senca zraste… Naredili smo lutke, otroci so ustvarili strahce in se cel teden igrali.

Nekega deževnega dne, ko smo morali prižgati vse luči, sva spustili vse žaluzije in otroke vprašali, kaj se bo zgodilo, če ugasnemo luči. Starejši so že vedeli, da bo tema. In res je bila. So ugotovili, da bi lahko vzeli svoje lučke in tako pregnali temo. Pod odejicami se je še posebej lepo vidi, ko posvetiš z lučko. Igro smo nadaljevali v improviziranih šotorih, kjer so se otroci res zabavali.

Lučke so bile tudi naš rekvizit za ples. Nadaljevali smo raziskovanje svetlobe in barv. V dar smo dobili barvne filtre in ugotavljali kako se vidi skozi njih. Videli smo, da se skozi črno ne vidi, skozi prozorno pa najbolj. Filtre smo nalepili na okno in kaj kmalu so posijali sončni žarki, ki so mavrično obsijali našo igralnico. Imamo tudi lesene kocke, ki imajo že vgrajene filtre, mivko in vodo različnih barv in tako smo se z njimi veliko igrali, uporabili še lučke in domišljijo.

Kozarci za vlaganje so se spremenili v svetilke, ki smo jih pobarvali s tempera barvami in posuli z bleščicami.  Z njimi smo hodili po poti svetlobe ter se naučili pesem Jaz hodim s svojo svetilko.

V igrici Kdo je pod odejico so otroci kmalu pričeli uživati.  Za večje otroke je izziv ugotoviti koga smo skrili, za mlajše pa je izziv biti pod odejico, saj so nekateri potrebovali čas, da so premagali strah.

Z Majo sva zaigrali lutkovno predstavo Kdo se boji vode, v kateri nastopajo zmaj Klopotaj, žaba, Jurček in Marjanca. Narisali smo jih z ogljem, otroci pa so seveda z veseljem poskušali zaigrati še sami.

Za okrasitev igralnice smo si še pripravili zvezdice in snežakom narisali oči, usta ter gumbe.

Tako je ob ustvarjanju, plesu, pesmi in igri minil naš november.

Zapisala: Anita Amrit Vimpolšek