28.9. – DV1 – Bose noge in gibanje

Predšolsko obdobje je obdobje temeljnega gibalnega razvoja. Otrokovo telo je prav takrat najbolj dojemljivo za  vplive iz okolja. Gibalne dejavnosti, ki naj potekajo skozi igro, so v predšolskem obdobju ključnega pomena za otrokov gibalni in funkcionalni razvoj, kar pomeni, da močno vplivajo na spoznavne, socialne ter čustvene sposobnosti in lastnosti otroka.

Tisto, kar otrok zamudi v zgodnjem otroštvu, kasneje žal ne more nadoknaditi, zato je ena temeljnih nalog staršev in vrtca, da otroke spodbuja k različnim dejavnostim. Glede na pomen, ki ga ima gibanje v otrokovem razvoju, je nujno že v otroštvu ustvariti pozitiven odnos do gibalnih dejavnosti.

Teh dejstev smo v naši skupini zelo zavestni in zato so gibalne dejavnosti in gibalne igre na našem dnevnem redu. Znanje joge za otroke mi pomaga, da uporabim še več domišljije, poslušam otroke in tako nastanejo nove gibalne dogodivščine. Tokrat smo se recimo spremenili v stol in če je bil otrok pretežek, se je le-ta polomil. Drugič riba (otrok) uživa v valovih in drugim otrokom pleza čez hrbte ter jih tako masira. Spet tretjič gremo na čarobno potovanje v Zanzibar, kjer srečamo prijatelje in veliko živali. Igrico Živali v mlaki so soustvarili otroci, verjetno jo imajo zato tako radi. Mlaka je velika blazina in ko zaslišimo igrati glasbo, se spremenimo v poljubno žival (ali stvar) ter čim bolj nazorno pokažemo njeno gibanje. Otroci si izmišljujejo kaj bomo postali. Ko glasba preneha igrati, se vse živali vrnejo v mlako – na blazino.

Pred dvema tednoma smo imeli še lepo vreme, visoke temperature in zato so lahko otroci, ki so želeli, sezuli čevlje in se bosi sprehodili po čutni poti, ki smo jo postavili na igrišču. Bosonoga hoja je namreč daleč najboljša naravna telovadba za stopala in po naravni poti spodbuja razvoj zdravega, pravilno oblikovanega stopala. Ko hodimo po neravni podlagi, se mišice in vezi v stopalih krepijo in tako omogočajo pravilen razvoj lepega stopalnega loka in s tem prožnega stopala. Teh nekaj dni je bilo idealnih, še zadnja priložnost letos, čeprav naj bi tudi sicer otroci in odrasli čim več hodili bosi. V zimskem času lahko vsaj doma copate nadomestite s hodilnimi nogavičkami.

Zapisala: Anita Amrit Vimpolšek