28.11. – DV1 – Gibanje je življenje

Gibanje je naravna danost vseh nas. Otroci se gibajo že od vsega začetka, ko se začnejo premikati. Že malčki od pol leta dalje se lahko vključujejo v različne dejavnosti, najprej skupaj s starši, kasneje sami. Važno je, da otroci preizkusijo različne dejavnosti, se veliko gibajo in se čim manj zadržujejo v domovih obkroženi s sodobno tehnologijo.

Zavedamo se pomembnost gibalnega razvoja, saj le to tesno povezano z razvojem živčevja in možganov, torej z razvojem govora in drugih kognitivnih sposobnosti otroka.

Torej, če želimo, da bo naš otrok razvil svoje potenciale, ko bo odrasel, mu moramo v najbolj zgodnjem otroštvu dati čim več gibalnih izkušenj. Kajti vsaka mišična napetost, ki jo otrok sproži zato, da bi videl ali dosegel, kar ga zanima, nujno sproži motorični program, po katerem se odvije gibanje telesa, ki omogoči, da otrok zadovolji svoji radovednosti po spoznavanju novih predmetov, okolice, itd.

Najboljša motivacija je zgled, zato tudi vam staršem priporočamo, da se čim več gibalno, športno udejstvujete s svojim otrokom.

Pri našem vzgojno-izobraževalnem programu je gibanje najbolj zastopano, saj otrokov razvoj tako zahteva. Vsak dan gremo na svež zrak, če je le mogoče. Igram na igrišču so se pridružili še novi poganjalci, ki so ves čas v uporabi. Izvajamo vadbene ure v večnamenski dvorani pa tudi v igralnici, kadar nam vreme ponagaja. Uspelo nam je tudi že nekajkrat oditi na sprehod, sva zelo ponosni na naše malčke :).

 

Zapisala: Anita Amrit Vimpolšek

 
 
 
 
 
 
 
Dostopnost