28. 09. – P2 – Sprehod v naravo

Danes smo imeli prvi pohod v naravo in sicer smo ga označili za jesenski pohod, v okviru projekta Mali sonček. Izkoristili smo tople sončne žarke in se z našo skupino otrok odpravili na sprehod do cerkve sv. Rozalije. Naš namen je bil opazovanje narave in spreminjanje le-te.

Otroci so v tem tednu na vrtčevskem igrišču začeli nabirati listje različne barve in so spraševali zakaj listi menjajo barve. Odprla se je naša tema, zakaj se narava spreminja – ker je k nam prišla jesen. Hladno vreme, megla, dež, toplo sonce čez dan, drevesa dobivajo nove barve. Zato smo se odpravili pogledat, kaj se nahaja na robu gozda. Nabrali smo različno listje, palčke, vejice, nekaj rožic. Našli smo polžje hišice, sicer prazne, ampak za opazovanje so bile več kot dovolj. En deček je našel lešnik – hitro smo povezali s pesmico, ki jo prepevamo, kdo nabira lešnike za zimo (veverice). Ob cesti smo našli preluknjan oreh, kaj se je pa to zgodilo? Nekdo ga je pojedel, so rekli otroci.

Pri cerkvi smo se posedli na klopi in poslušali avtomobile, tovornjake, vlak. Tako daleč stran od mestnega vrveža, a tako blizu naravi. Otroci so bili dobre volje in radovedni, zato smo se na poti nazaj ustavili pri vrtcu in potrli nekaj orehov za posladek pred kosilom.

Zapisala: Sanja Marat