27.9.2018 – P4 – V kmetijski šoli Grm

V četrtek,27.10. so prišli otroci prej v vrtec saj smo se starejši odpravili tokrat na daljše potovanje z avtobusom. Naš cilj je bila Srednja šola, Center biotehnike in turizma, Grm Novo Mesto. Pravljica 3 in 4 smo se še s starejšimi otroci iz Cicibana peljali po avtocesti do šole. Vožnja je kar hitro minila in pričakali so nas profesorji in dijaki kmetijske šole.

Dijaki so nas razdelili v skuine in nas peljali na voden ogled. Naš vodič Rok je bil dijak 3. letnika. Najprej samo si ogledali v učilnici predstavo, ki so jo zaigrali dijaki, z naslovom Jabolčni kralj. Po koncu predstave smo se pogostili s slastnimi jabolki. Rok in njegov prijatelj sta nas nato peljala po posestvu. Povedala sta nam, da mora vsak dijak v drugem letniku opraviti vozniški izpit za traktor. Videli smo, da imajo veliko različnih strojev.

Otroke pa so seveda najbolj zanimale živali. Najprej smo si ogledali kokoši, race, in afriške koze. Te so zelo zanimive saj imajo čisto kratke noge. Pot nas je vodila mimo hleva s prašiči – črno belimi. V enem so bili majhni pujsi, v drugem pa veliki.

Na posestvu, ki meri več hektarjev imajo tudi povsem obnovljen čebelnjak.

Otrokom so bili všeč tudi konji. Vstopili smo tudi v konjski hlev. Večina konj je bilo tudi na paši. Najbolj zanimiv pa je bil osliček Miško. Letos je bil precej miren in ni bil razpoložen za”petje”.                                                                     Nazadnje smo si ogledali  velika hleva govedi. Nekateri otroci so si stisnili nos. V hlevu je seveda poseben vonj. Z  zanimanjem so si ogledovali krave, bike, teleta in čisto majhne teličke. Pomembna je informacija, da morajo dijaki sami skrbeti za živali in jih hraniti.

Otroci so zelo uživali saj smo  videli veliko zanimivih in tudi neobičajnih stvari.

Na koncu pa smo šli še v velik razstavni šotor. V njem je bilo razstavljeno vse kar počno dijaki. Tako smo na različnih stojnicah poizkusili tudi dobrote, ki jih pripravijo. Jedli smo pečen krompirček, klobase, kruh in slastne piškote.

Prijetno utrujeni smo se nato z avtobusom odpeljali nazaj v Krško.

Andreja in Nina