27. 10. 2018 – K1 – Darovi jesenske narave

Jesenska narava nas vsako leto razveseli s pisano paleto barv in različnimi plodovi, s čimer zelo radi bogatimo tudi naše dejavnosti. Raznolikost narave smo v oktobru dobro spoznali z odkrivanjem različnih zanimivosti o jesenskih bučah.

Temo meseca smo morali ugotoviti sami na poseben način: v vreči je bil skrit predmet, mi pa smo s pomočjo otipa poskušali ugotoviti, kaj bi to bilo… Kar hitro smo uganili, da se bomo pogovarjali o bučah. Marljivo smo v vrtec prinašali buče vseh velikosti, barv in oblik ter jih dnevno uporabljali pri različnih dejavnostih. Skozi pogovor smo spoznali, kje buče sploh rastejo, kaj potrebujejo za rast, o tem pa smo izdelali tudi slikovni plakat, da bi si to lažje zapomnili. Buče smo si šli ogledat na vrt v bližini, radovedno pa smo raziskovali tudi notranjost buče. Odkrili smo semena in želeli smo preizkusiti, ali bi iz njih res kaj zrastlo. Pripravili smo lonček z zemljo in semeni, nato pa potrpežljivo čakali nekaj dni. In res so iz zemlje pokukali poganjki!

Seznanili smo se s pojmom okroglo, saj smo ugotovili, da je večina buč okrogle oblike. Lotili smo se posebne naloge; v igralnici smo vneto iskali predmete v tej obliki, pri tem pa smo se kar precej namučili. Urili smo tudi naše prste, ko smo izdelovali buče pretikanke iz moss gume in volne, slikali pa smo tudi s tempera barvami.

Pomembno spoznanje je tudi bilo, da so buče zelo okusne. Poskusili smo bučno olje, skupaj z otroci iz sosednje skupine, pa smo v vrtcu skuhali odlično bučno juho. Temo o bučah smo vključili tudi na področje gibanja. Razgibali smo se na poligonu, premagali nekaj manjših ovir do škatle z bučami, ki smo jih nato prenašali po isti poti nazaj do samokolnice.

Oktober je minil zelo hitro, bil pa ja nadvse poučen, pester in razgiban mesec.

Zapisala Mojca Ašič, vzg.