19.05. – P2 – Igre nekoč in danes

V celoletnem projektu Zdravje v vrtcu, s temo Medgeneracijsko sodelovanje, smo sodelovali tudi z Večgeneracijskim centrom Posavje, enota Krško. Po nekaj obiskih v Centru in njihovem obisku pri nas v vrtcu, smo v četrtek za zaključek projekta bili povabljeni na srečanje v sodelovanju z EU projektom, na temo Igre nekoč in danes.

Zbralo se je kar nekaj starejših prostovoljcev in strokovnih delavcev, ki so nas pričakali v Večgeneracijskem centru. Otroke in naju so povabili naprej, nas posedli in za začetek smo prisluhnili pravljici Zelo lačna gosenica. Starejši prostovoljci so po pravljici vodili pogovor z otroki o gosenici, bubi, metuljih, nato pa jih povabili k barvanju gosenic in metuljev. Otroci so bili zelo vodljivi in so sledili ter se s starejšimi ljudmi pogovarjali in skupaj z njimi barvali.

Vmes so otrokom pokazali, kako so včasih otroci zgibali ladjice in jih spuščali po vodi. Nekaj otrok je takoj pristopilo k delavnici, saj jih je pritegnila voda v posodi. Ladjice iz papirja so polagali na vodo in pihali, da so se premikale.

Gospod, ki je vešč v ročnih spretnostih, je predstavil piščali, piščalke, ki jih izdeluje sam. Otroci so ga opazovali in poslušali, ko je gospod razlagal, kako so si včasih namesto novodobnih igrač, ki jih imajo otroci sedaj, izdelovali igrače iz naravnih materialov. Otroci so seveda nanje piskali in vprašali, če jih lahko odnesejo domov.

Za konec so nam pokazali igro Telefon, ki so se jo igrali kot otroci. Dva plastična kozarca napeljana z eno vrvico – otroci so poslušali in govorili, bilo jim je zelo zanimivo in smešno.

Ob koncu smo se zahvalili za celoletno sodelovanje, mogoče še izvedemo kakšno srečanje do konca šolskega leta.

Hvala za sodelovanje, bilo nam je v veselje!

Vzgojiteljica Sanja