19.01. – P2 -Ptice

Novo leto se je začelo in naše malčki so polni elana in idej prišli z dolgih počitnic. Ker se veliko sprehajamo čez park in mestno jedro, otroci opazijo veliko stvari. Tako so na primer opazili ptičje hišice. Najprej so bile prazne, čez nekaj dni so bila vanje nasuta semena. Zakaj, kako, kdaj, kje… so se pojavila vprašanja. Zimo smo povezali s pticami, z ledom in nastala je obširna tema.

Najprej smo semena nasipali v ptičjo hišico, ki jo imamo ob terasi, tako da lahko skozi okna opazujemo ptice, kako jih zobajo. Preko pravljice, pesmice Lačni vrabček in drugega slikovnega gradiva, smo obrazložili, zakaj pomagamo pticam in katere ptice čez zimo ostanejo pri nas…

Nato se je začelo hladno vreme, na igrišču je bilo vse belo, nekaj celo ledeno. Kako nastane led? Naredili smo preprost eksperiment. V lončke smo natočili različne količine vode in jih pustili na igrišču. Naslednji dan smo našli namesto vode led – voda je zmrznila. Lončke smo prinesli v igralnico, led prijeli v roke in se nam je za sproti v rokah talil… nazaj v vodo!

Ogledali smo si tudi drsališče v mestu, kako velika ledena plošča je lahko primerna za drsanje.

Zanimiva je tale zima – otrokom se poraja ogromno vprašanj, na katere poskušamo najti odgovore.

Vzgojiteljica Sanja

 

 
 
 
 
 
 
 
Dostopnost