15.10.2018 – C3 – Zdrava prehrana

Otrokom sva na preprost, a zanimiv način omogočili, da spoznavajo zdrav način prehranjevanja.  Mesec oktober je bogat z različnimi dobrotami, ki zrastejo na vrtu, njivi in sadovnjaku.  S pomočjo pravljičnih junakov je bilo vse veliko bolj privlačno. Na vprašanje – Katero zelenjavo ima rad zajček? – se je začela odvijati naša tema. K sodelovanju sva povabili tudi starše. Otroci so v vrtec prinesli veliko različne zelenjave. Najprej smo si jo pogledali, jo otipali in poimenovali.

Najbolj zanimivo  je bilo, ko smo sklenili, da bomo skuhali zelenjavno juho.  Otroci, ki so se odločili, da bodo pomagali rezati zelenjavo, so dobili predpasnike in klobučke. S sodelavko sva zelenjavo že prej narezali na tanjše trakove, da sva otrokom nekoliko olajšali delo. Otroci so z velikim veseljem rezali, še raje pa so zelenjavo postrgali s krožnika v lonec. Poleg pravega kuharskega kotička, smo imeli odprta še dva. Kuharski igralni kotiček, z umetno zelenjavo in sadjem in kotiček, kjer so se igrali z leseno železnico. Otroci so po želji prihajali iz kotička v kotiček.

Interes za rezanje zelenjave je bil zelo velik in je trajal precej časa. Ko smo končali z rezanjem, smo lonec odnesli h kuharici, da ga je postavila na štedilnik. Pri kosilu smo juho tudi pojedli, otrokom je bil okus všeč.

Naslednjega dne smo se odpravili na sprehod. Otroci so odkrili vrtnega palčka in solato. Potem so odkrili še korenček in drugo zelenjavo, katero smo se učili poimenovati.

Ker smo imeli zelo veliko zelenjave, smo namesto sadne malice uživali zelenjavno malico. Na ta način so se  otroci učili novih okusov.

 

Bojana in Irena