13.20.2020 – C6 – promet

 

V septembru je bil teden mobilnosti, in takrat smo začeli projekt (celoletni)Trajnostna mobilnost. Namen projekta je prispevati k zmanjšanju obremenitve prometa in kar se da v promet vključiti naše gibanje in si krepiti zdravje. Vsekakor bomo pri doseganju teh ciljev še kako potrebovali starše in o tem smo govorili že na roditeljskem sestanku.

Spoznavali smo varnostna pravila v prometu, ki se dotikajo vseh nas – celo Kuža Pazi nas je obiskal in le-ta pogosto opazuje prometna dogajanja.

Pogovarjali smo se o različnih vozilih, cestah in pločnikih. Vozila smo šteli ter prirejali po barvi in se igrali matematiko. Veliko smo risali (barvice in voščenke) in si delali plakate, ob katerih smo se pogovarjali. Spoznali smo dve hudomušni deklamaciji, ki jih skoraj vsi že znamo in spremljamo z gibi, zraven pa se vedno nasmejimo.

Hej, prijatelj, kam pa greš?

Čez rdečo luč ne smeš!

Prava luč je le zelena,

Druga pa zares nobena.

Če pa hodil boš počasi…

Kakor polž po gozdni jasi,

Boš razjezil semafor,

Te povozil bo motor.

 

Tovornjaček, kamion

Po cesti vozi en balon.

Tovornjak preveč hiti

Pa ga policaj lovi.

En, dva, tri;

Naj tovornjak se umiri!

 

Ob vsebini pesmi smo spoznali semafor in policaje, ki še kako prispevajo k varnosti. Med pogovorom smo spoznali, da v vrtcu nimamo semaforjev in policajev, vsekakor pa moramo vsi skupaj skrbeti za red in varnost (krasna priložnost za pravilo »Stop« in kretnjo – en, dva, tri naj _________ se umiri).

Seveda pa noben dan v vrtcu ne mine brez igre in tokrat so naše police ponujale različne ceste in vozila.

Zapisala: Branka Bibič, vzg.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
Dostopnost