11. 4. 2019 – C9 – Skrbimo za svoje zdravje 2. del

Meseci hitro teko in že je tu april, a mi vam še nismo zaupali, kaj smo delali v mesecu marcu. Obiskali sta nas Zobomiška in ga. Damjana iz zobne preventive ZD Krško, ki sta preverili, kako si umivamo zobe. Naj vam zaupamo, da sta nas pohvalili, da si jih lepo umivamo, saj so le-ti beli in bleščeči. Za to si je vsak otrok od Zobomiške prislužil štampiljko.

Odzvali smo se povabilu študentov Fakultete za medicino Univerze v Ljubljani, ki so za nas pripravili delavnico Medimedo. Zanjo je vsak otrok od doma prinesel plišastega medvedka. Študentje so nas prijazno sprejeli, nas povabili k igri in se tudi skupaj z nami igrali. Igra je potekala res mirno, tiho, z zanimanje, …, saj je vsak otrok oz. par imel svojega študenta – zdravnika. Otroci so prejeli zdravstveni karton za svojega medvedka, na njem označili, kaj medvedka pesti, boli. In zdravljenje se je lahko pričelo. Otroci so medvedki izmerili pritisk, mu pregledali grlo in ušesa ter poslušali pljuča in srce. Medvedke, ki jih je bolel trebuh, so peljali na rentgen. Tam so s pomočjo rentgenske slike ugotovili, da je medvedek pogoltnil avto. Seveda je le-tega potrebno odstraniti. Medvedke so peljali v operacijsko sobo, mu dali narkozo, ga operirali in s pomočjo zdravnice uspešno odstranili avto. Veliko medvedkov si je ob padcu zlomilo roko oz. nogo. Tudi te je bilo potrebno operirati in poravnati zlomljen del telesa. Medvedke so res podrobno pregledali, po potrebi povili in jim dali zdravilo. Otroci so preživeli lepo dopoldne, ki je/bo še dolgo ostal v njihovem spominu.

Že dneve pred delavnico smo se tudi v igralnici spremenili v zdravnike, plišaste igrače pa v naše bolnike. Po delavnici pa je ta igra postala še bolj aktualna. Medvedke smo pregledovali, povijali, zdravili, …

Gradnja zdravstvenih domov in bolnišnic se je večala, vse več otrok se je pridružilo k igri. Ogledovali smo si knjige, povezane z našo tematiko, prebirali pravljice.

Otroci C9 z Anito, Alenko in Saro

Zapisala: Anita Planinc, dipl. vzg. pred. otrok