10.02. – P2 -Kulturno glasbena dopoldneva

V okviru kulturnega praznika smo se tudi mi kulturno udejstvovali. Prvi dopoldan smo z veseljem medse sprejeli babico Mojco naše varovanke in tako hkrati obogatili projekt Medgeneracijskega sodelovanja.

V našo igralnico so prišli otroci skupine Pravljica 1 in skupaj smo pričakali babico Mojco, ki je s seboj prinesla harmoniko in nekaj svojih glasbenih instrumentov (triangel, boben, kraguljčke, nam še nepoznani lončeni bas in star ribež za pranje, na katerega se igra s kuhalnico).

Babico smo najprej pozdravili, nato pa je začela igrati na harmonike. Otroci so jo samo gledali, nekaj najmlajših je začelo jokati. Ko pa so otroci poslušali, gledali, opazovali, so začeli ploskati, se zibati v ritmu, tudi najmlajši so nehali jokati.

Otrokom smo ponudile male ritmične instrumente, nanje so igrali, spremljali harmoniko in zraven prepevali. Babico so prosili za različne otroške pesmi in seveda jim je ugodila. Otroci so bili nasmejani in veseli, starejši pa so se ogreli za igranje na lončeni bas in ribežen.

Proti koncu srečanja so se nekateri že vstali in pričeli plesati, tako, da smo imeli pravo rajanje ob glasbi v živo. Seveda je babica otrokom pridržala harmoniko, da so nanjo lahko igrali in pritiskali gumbe.

Rajanje se je končalo z nasmehi otrok na obrazih in babico smo povabili, naj nas kmalu spet obišče.

 

Naslednji dan smo se pogovarjali o bontonu, lepem vedenju, kako se obnašamo v vrtcu, v restavraciji, trgovini, pri zdravniku, v kakšni kulturni ustanovi. Kako pomembno je, da pozdravimo in odzdravimo in se primerno vedemo v določeni situaciji. Na kratko sem otrokom tudi predstavila, kdo je bil naš slovenski pesnik dr. France Prešeren.

Prebrala sem nekaj pesmi iz zbirke Sadje z naše ladje, nato pa smo k sebi povabili prijatelje skupine Pravljica 1, vzgojiteljica Polonca pa nam je na flavto zaigrala glasbene uganke.

Obiskali smo tudi naše prijatelje skupine Pravljica 4, jih lepo pozdravili, k njim prisedli, jaz pa sem vsem skupaj prebrala pravljico O dveh miškah.

Vzgojiteljica Sanja